De vijf elementen

vijf elementenEen belangrijk principe in de TCG is de leer van de vijf elementen. Ook hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is wat wij de nazomer noemen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. De verbinding tussen de seizoenen en de elementen is als volgt:

Hout– lente- (yang: de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht)

Vuurzomer- (yang: de natuur staat in volle bloei, explosieve energie)

Aarde– nazomer- (yin en yang: de oogsttijd; de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de  herfst, balancerende energie)

Metaal– herfst- (yin: de natuur keert naar binnen, de energie is naar binnen gericht)

Water– winter- (yin: de natuur is in rust, geconcentreerde energie)

Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in het lichaam. Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Die reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen. Verschijnselen als voorjaarsmoeheid en winterdepressie zijn het gevolg van verstoringen in de natuurlijke cyclus. De vijf elementen zien we ook terug in emoties, smaken, kleuren, klimaten, enzovoort. Het inzicht in deze samenhang is de basis van waaruit de acupuncturist werkt.

Organen

Hebt u het hart op de tong? Of misschien hebt u iets op uw lever? Kunt u vol vuur ergens over praten? Deze Nederlandse uitdrukkingen lijken rechtstreeks ontleend te zijn aan de Chinese elementenleer. Hoe passen de organen nu in de elementenleer? Een voorbeeld:Iemand met een ochtendhumeur is prikkelbaar en komt ’s ochtends moeizaam op gang. De energie van de ochtend hoort bij het element hout. De emotie die bij hout hoort, is boosheid. Het orgaan dat daarbij hoort is de lever. Door de energie van de lever te stimuleren, herstelt het evenwicht en neemt de levensenergie toe. Het ochtendhumeur verdwijnt omdat het opstaan geen moeite meer kost. De kans is groot dat daardoor de kijk op het leven ook blijmoediger wordt.Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is de lever een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Hij is verantwoordelijk voor de planning en organisatie in het lichaam. Verstoringen van de leverenergie hebben een grote invloed op ons leven. Immers, emoties als woede en irritatie verminderen danig onze levensvreugde. Daarom zal de acupuncturist altijd met aandacht het functioneren van de lever onderzoeken.

Bekijk hier de tarieven voor de diverse behandelingen en neem hier contact op voor een afspraak.